ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΥΛΙΚΟΥ

Το υλικό που θα βρείτε στο ιστολόγιο "Νηπιαγωγός για Πάντα" είναι δημιούργημα της εκπαιδευτικού κ. Ειρήνης Ματθαιάκη. Παρέχεται δωρεάν και είναι ελεύθερο προς χρήση για εκπαιδευτικούς σκοπούς. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση για εμπορική εκμετάλλευση, η αναδημοσίευση χωρίς παραπομπή στη δημιουργό του και η αντιγραφή του περιεχομένου σε άλλη ιστοσελίδα χωρίς ανάρτηση του σχετικού συνδέσμου (link) του ιστολογίου.

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Διατροφή: Κατηγορίες Τροφίμων και Υγιεινή Διατροφή



 Επεξεργασία Βιβλίων

    Διαβάζοντας το παραμύθι “ωραίος Δαρείος” 





και το βιβλίο “το φαγητό δεν είναι μόνο για να χορταίνουμε”, 


μπορέσαμε να ταξινομήσουμε τα τρόφιμα σε κατηγορίες (δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά κτλ.) αλλά και να καταλάβουμε τη θρεπτική αξία κάθε κατηγορίας.

Αναζήτηση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο

     Για να βρούμε περισσότερες πληροφορίες, γράψαμε τις σχετικές λέξεις στην μηχανή αναζήτησης της Google και διαβάσαμε σχετικές αναρτήσεις. Μάλιστα, “κατ’ απαίτηση” των παιδιών αναζητήσαμε πληροφορίες για τη διατροφική σημασία της σοκολάτας και ανακαλύψαμε ότι μας προσφέρει ενέργεια ενώ βοηθάει και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, αρκεί βέβαια να την καταναλώνουμε με μέτρο και να προτιμάμε την μαύρη σοκολάτα!





Η Πυραμίδα της Υγιεινής Διατροφής

    Με κολάζ από εικόνες από φυλλάδια από σούπερ μάρκετ και περιοδικά, τοποθετήσαμε σε “στρώματα” τις διάφορες κατηγορίες τροφίμων που μάθαμε και γράψαμε τις αντίστοιχες λέξεις. Με αυτόν τον τρόπο συνθέσαμε μια “πυραμίδα” στη βάση της οποίας ήταν οι τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε συχνότερα και σε μεγαλύτερες ποσότητες σε αντίθεση με αυτές που βρίσκονται στην κορυφή και τις οποίες πρέπει να αποφεύγουμε. Μάλιστα, κάθε παιδί ανέφερε ποιες τροφές προτιμά αλλά και ποιες δεν καταναλώνει καθόλου, ξεκινώντας μια συζήτηση με τελικό συμπέρασμα ότι πρέπει να τρώμε έστω και λίγο από όλες τις κατηγορίες τροφίμων.





Φύλλο Εργασίας




 

Kidepedia και Διατροφή

    Στην καλύτερη κατανόηση της διατροφικής πυραμίδας μας βοήθησε και μια σχετική παρουσίαση στο kidepedia, στην οποία προβάλλεται με απλό και κατανοητό τρόπο η σημασία κάθε είδους τροφής για τον οργανισμό μας. 




   Μάλιστα, με το ίδιο λογισμικό είχαμε τη δυνατότητα να εξασκηθούμε στη διάκριση των τροφίμων σε κατηγορίες παίζοντας σχετικά παιχνίδια 



Το Αλφαβητάρι της Διατροφής

     Επιλέγουμε μια εικόνα σχετική με τη διατροφή και γράφουμε την αντίστοιχη λέξη δίπλα στο κατάλληλο γράμμα. 














Επιτραπέζιο Παιχνίδι

    Σε μια προσπάθεια ανατροφοδότησης όσων μάθαμε για την υγιεινή διατροφή (κατηγορίες τροφίμων, θρεπτική αξία κτλ.) έφτιαξα το παρακάτω επιτραπέζιο παιχνίδι (στο σχεδιασμό με βοήθησε πολύ η ιδέα της αγαπημένης μου Δέσποινας Παρταλά, δείτε εδώ). Ειδικότερα, τα παιδιά κάθε φορά που βρίσκονται σε τετραγωνάκι με εικόνα, καλούνται να αναγνωρίσουν σε ποια κατηγορία τροφίμων ανήκει ώστε να εκτελέσουν την αντίστοιχη εντολή.




    Στα τετραγωνάκια με το ερωτηματικό καλούνται να απαντήσουν σε μια ερώτηση σχετική με τη διατροφή και με αυτόν τον τρόπο κερδίζουν τα “κομματάκια” μιας λέξης. Στο τέλος του παιχνιδιού κι έχοντας συνθέσει όλες τις λέξεις, τις βάζουμε στη σωστή σειρά και διαβάζουμε το “κρυφό μήνυμα” του παιχνιδιού










 Το υλικό μπορείτε να το κατεβάσετε σε pdf στους συνδέσμους:

8 σχόλια:

  1. ολοκληρωμένη, μεστή ανάρτηση με πλούσιο υλικό .......όπως πάντα φυσικά !!!!
    μπράβο Ειρήνη !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλή και ολοκληρωμένη δουλειά, Ειρήνη! Μπράβο σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΕΛΕΙΟ!!!! ΑΓΑΠΗΣΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ! ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ! ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΤΑ ΑΝΕΒΑΖΕΙΣ! ΚΡΑΤΩ ΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου σε ευχαριστώ από καρδιάς... η γνώμη σου έχει ιδιαίτερη σημασία ως πιο έμπειρη και με τόσο αξιόλογη δουλειά που κάνεις! πάντως ομολογώ ότι από τοτε που μπήκα στον κόσμο των blogs και με τοσό υπέροχες δουλειές συναδέλφων που βλέπω καθημερινά, νιώθω ότι συνεχώς βελτιώνομαι.....

      Διαγραφή
  4. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ!!ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ!!!ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΚΟΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ!!! ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγχαρητήρια και σε ευχαριστούμε πολύ!!!!!!!!!!
    καταπληκτική Δουλειά!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή